четвртак, 2. фебруар 2012.

Okolina Rajca

BA
U mestu BA nalazi se crkva Sv. Ilije i spomen ploča iz I svetskog rata.

BANJA VRUJCI
Banja Vrujci nalazi se na putu Mionica-Ljig u dolini rečice Toplice među obroncima Maljena i Suvobora. Lekovita topla mineralna i radioaktivna voda (27° C), veći broj otvorenih i zatvorenih bazena čine turističku ponudu ove Banje. Voda se koristi za kupanje i piće, a moguće je lečenje i radioaktivnim blatom. U praksi je provereno da se u Vrujcima uspešno leče sve vrste reumatičnih oboljenja, hronična oboljenja ženskih polnih organa, rekonvalescencija, malokvrnost i slično. 


BELANOVICA
Belanovica se nalazi na ušću istoimene reke u Kacer, 18 km od Ljiga. Naselje se razvilo na mestu nekadašnjeg turskog hana. Crkvu i školu ovo mesto dobilo je 1864. godine, a status varošice 1904. godine. Izgradnjom hotela "Kačer" "B" kategorije sa 36 ležaja mesto je dobilo novu šansu u razvoju turizma. Turističku ponudu upotpunjuju prodavnice, dobro snabdevena pijaca, zdravstvena stanica, pošta. Reka Kačer bogata je ribom, a okolina Belanovice lovnom divljači. 


GORNJI MILANOVAC
Nekad Despotovica, po rečici kraj koje je građen. Ovaj naziv grad je zadržao do 1859. godine. Tada je ukazom kneza Miloša dobio svoj današnji naziv u spomen na kneževog brata Milana. Gornji Milanovac se nalazi u južnoj podgorini planine Rudnik. U novije vreme ovde se naročito razvija industrija i poljoprivreda. Tokom Drugog svetskog rata ovde su vođene izuzetno teške borbe, te je grad skoro u potpunosti bio razrušen. Na uzvišenju kraj grada pod nazivom Brdo mira, nalazi se spomenik vojnicima Crvene armije, učesnicima u oslobođenju grada od okupatora u Drugom svetskom ratu, kao i spomenik jugoslovensko-norveškog prijateljstva. 


LJIG
Nalazi se u živopisnoj dolini, na istoimenoj reci, na nadmorskoj visini od 152 m. Sa Beogradom (90 km) povezan je Ibarskom magistralom. Privredni je, kulturni i administrativni centar istoimene opštine. Na površini od 279 kvadratnih kilometara locirano je 26 naseljenih mesta. Razvio se u ataru sela Gukoši kao drumsko naselje oko istoimene reke, po kojoj je i dobio ime u drugoj polovini XIX veka. Za varošicu je proglašen tek 1922. godine. Naselje se brže razvijalo od kada je kroz njega prošla železnička pruga od Lajkovca za Gornji Milanovac. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, trgovinom, ugostiteljstvom i turizmom. Ljig sa okolinom spada u izuzetno atraktivne predele u Srbiji sa mnogobrojnim uslovima za razvoj turizma. Pronalaskom termomineralnih voda (32,7° C) i dogradnjom pratećih objekata Ljig se pretvara u savremeno opremljen banjski centar. Primenjuje se hidroterapija, elektroterapija, kineziterapija i slično. Indikacije zapaljenski reumatizam, reumatoidni artritis, degenerativni reumatizam, artroze, spondiloze, diskopatije, psihogeni reumatizam, oboljenja perifernih krvnih sudova, posttraumatska stanja i dr. Smeštaj i ishrana - u hotelu "Ljig" B kategorije sa 104 ležaja i 500 sedišta u sali i letnjoj bašti. Autokamp kraj Ibarske magistrale. Motel u Ljigu sa 30 ležaja i 300 sedišta u restoranu, poznat po nacionalnim specijalitetima. Mogućnost privatnog smeštaja. U sklopu turističkog naselja bazen olimpijskih dimenzija. Brojni restorani, prodavnice, servisi. 


MORAVCI
Moravcima je crkva, na mestu gde su se nalazili konaci Hadži-Ruvima i Hadži-Đere, poznatih ličnosti sa kraja XVIII i početka XIX veka. 

SAVINAC
Grob Mine Karadzić, najmlađe i najslavnije kćerke Vuka Karadžića nalazi se u mestu. 


SLAVKOVICA
Slavkovica je naselje poluzbijenog planinskog tipa u kome se nalaze javne, administrativne zgrade - škola, pošta, prodavnice i brojne kafane i kafići. U Slavkovici se nalazi crkva sv. Preobraženja sagrađena 1875. godine, u kojoj su ikone na drvetu rad dokmirske škole iz 1820. godine. U zaseoku Ikonić, na oko 2 km od centra sela nalazi se manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice, zadužbina kralja Milutina. U njemu su pronađeni sarkofazi despota Đurđa Brankovića i njegove žene Jerine. Ostavši u narodnom poimanju u ruševinama, ista se još uvek naziva Crkvina. Do zanimljivih ostataka ove crkve iz turističkog naselja na Rajcu se dolazi jednočasovnim pešačenjem. 

STRUGANIK
U Struganiku se nalazi rodna kuća vojvode Živojina Mišića koja predstavlja memorijalni kompleks istorijsko-etnografskog karaktera. Postava se sastoji iz dva dela, istorijskog i etnoloskog. U sobnim prostorijama je tematska postavka koja prikazuje ličnost Živojina Mišića u kontekstu istorijskog zbivanja krajem prošlog i početkom ovog veka, s akcentom na one događaje u kojima je vojvoda odigrao značajnu ulogu. Tako su hronološki prezentovani njegovo rođenje i školovanje, uz istorijat porodice Mišić, njegova vojna karijera u balkanskim ratovima za nezavisnost, Prvi svetski rat sa posebnim osvrtom na Kolubarsku bitku, zatim njegova bolest, poslednji dani i najzad priznanje i doprinos vojnoj nauci.

Нема коментара:

Постави коментар